Je bent hier:   Permanente vorming schoolbeleid - vijfde jaar A Neem je team mee in kwaliteitszorg - en schitter tijdens de doorlichting...

Neem je team mee in kwaliteitszorg - en schitter tijdens de doorlichting...

Kwaliteitszorg en inspectie zijn wellicht niet de lievelingswoorden van de meeste collega’s in je team… Toch verwacht je dat elk teamlid zijn steentje bijdraagt aan de kwaliteitsvolle werking van de school en dat kwaliteit vorm krijgt tot op de klasvloer en de speelplaats.

In deze vorming bekijken we heel concreet hoe je je team vertrouwd maakt met het begrippenkader dat de inspectie hanteert voor onderwijskwaliteit en hoe je dit duurzaam handen en voeten laat krijgen op school.

Programma

In dit programma verbinden we op verschillende manieren theorie en praktijk. We vertrekken van jouw eigen verhaal: jouw ervaringen met kwaliteitszorg en inspectie, de missie en de groeiplannen van jouw school, jouw rol daarin. Daar leggen we vervolgens de verwachtingen van de inspectie naast. Het referentiekader onderwijskwaliteit, kortweg het OK-kader, wijst de weg, maar we focussen vooral op de manier waarop de inspectie dit tijdens een doorlichtingsweek onderzoekt op schoolniveau.

Zo komen we tot een heldere analyse van sterke punten en uitdagingen van je school op vlak van kwaliteitszorg. Die vormt de basis voor een concreet actieplan dat toelaat om samen met je team stappen te zetten naar een sterkere kwaliteit en vooral het integreren van kwaliteitszorg in de dagelijkse werking van leraren en teams op school.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing

  • heb je een helder beeld van de kwaliteitsverwachtingen van de inspectie,
  • heb je krachtige en concrete hulpmiddelen in handen om ook je team hiermee vertrouwd te maken,
  • beschik je over een actieplan met concrete stappen om kwaliteitszorg naar het hart van je schoolwerking te brengen

Praktisch

Inclusief boek

Begeleiding

Ludwig Peeters is een ervaren leraar en Master in de Opleidings- en Onderwijswetenschappen. Hij zit graag mee aan tafel wanneer op school de lijnen van het onderwijskundig beleid worden uitgetekend. Hij bundelde zijn ervaring met kwaliteitszorg en inspectie in zijn boek “Wacht niet tot de doorlichting komt”.

Verwachte voorbereiding door deelnemer

Reflectieoefening

Datum Beginuur Einduur Lesgever Locatie
maandag 28 april 2025 09:30u 16:00u Ludwig Peeters Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 101 (eerste verdieping)

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cva@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

Fin.rek.: BE81 7350 2494 2324

Centrum voor Andragogiek
Boogkeers 5
2000 Antwerpen