Je bent hier:   Permanente vorming schoolbeleid - tiende jaar A Residentieel seminarie 2: Het lerarentekort als katalysator voor positieve hervormingen

Residentieel seminarie 2: Het lerarentekort als katalysator voor positieve hervormingen

Het lerarentekort laat zich bij momenten pijnlijk hard voelen. Net op het moment dat ons onderwijs ook voor andere prangende uitdagingen staat, is het belangrijk dat we de lasten spreiden over de schouders die wél aanwezig zijn op school, en het voor iedereen werkbaar houden.

Programma

In dit seminarie leggen we van nabij het lerarentekort onder de loep: waar komt het vandaan, welke evolutie zien we? Maar ook: welke effecten zien we hiervan op de scholen?

Daarna zetten we een oplossingsgerichte bril op: we kijken naar mogelijkheden om je school anders te organiseren in het kader van dat lerarentekort. Welke waarde kan afstandsonderwijs hierin hebben, het inschakelen van flexi-jobbers, gastleraren, leerkracht-specialisten, het werken van een schoolopdracht… en in welke mate zijn deze maatregelen ook wenselijk?

Tenslotte staan we ook stil bij de vraag hoe binnen zo’n structuur iedereen voluit ingezet kan worden op zijn of haar sterkte: zowel leerkrachten als directieleden, en vooral ook: hoe stel je een stevig directieteam samen in functie van deze uitdaging?

Doelstellingen

Deelnemers kunnen de effecten van het lerarentekort op hun eigen school in kaart brengen.
Deelnemers kunnen mogelijke pistes toelichten om met dit lerarentekort aan de slag te gaan.
Deelnemers kunnen met concrete oplossingen aan de slag die werkbaar zijn op hun eigen school.

Begeleiding

Jan Royackers stond gedurende 9 jaar met veel goesting voor de klas en heeft ervaring in ASO, BSO en TSO. Gedurende 6 jaar was hij ook leerlingenbegeleider. In al die tijd bouwde hij als leraar heel wat expertise op rond didactische werkvormen, evaluatiebeleid, onderwijsinnovatie en klasmanagement. Als leerlingenbegeleider spitste hij zich vooral toe op het creëren van een warm schoolklimaat. Hij begeleidt de opstart van verschillende nieuwe scholen en ondersteunt en adviseert scholen, werkgroepen en directies bij schoolontwikkeling.
Jan studeerde Romaanse talen en volgde het postgraduaat leerlingenbegeleiding. Daarnaast was hij ook wetenschappelijk medewerker aan de UGent (Steunpunt Diversiteit en Leren). Daarnaast zetelt hij in de raad van bestuur van Ahazaza International School, een school in Rwanda waar hij als vrijwilliger werkte.
Een onvoorwaardelijk positieve kijk op jongeren en de maatschappij kenmerken zijn aanpak: constructief, kritisch en oplossingsgericht.

Datum Beginuur Einduur Lesgever Locatie
donderdag 8 mei 2025 10:00u 19:30u Jan Royackers Martins Hotels Patershof, Karmelietenstraat 4, 2800 Mechelen
vrijdag 9 mei 2025 09:00u 16:00u Jan Royackers Martins Hotels Patershof, Karmelietenstraat 4, 2800 Mechelen

Opties

Voorovernachting en ontbijt (woe. 7 mei) (110 EUR)

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cva@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

Fin.rek.: BE81 7350 2494 2324

Centrum voor Andragogiek
Boogkeers 5
2000 Antwerpen